HOLMS DESSERTER
Lidt sødt og lækkert
#BLIV INSPIRERET LIGE HER
SUKKERSØDE MAJS OG KOKOSSOURCREME
Opskriften opstod en af de dage, hvor jeg glemte at lave dessert og havde købt for mange majs. Kender du det? Ikke noget problem – vupti, så er der dessert.
DET SKAL DU BRUGE:
2 majskolber
2 dl cremefraiche
1 lime
2 spsk. ristet kokos
100 g mandler, ristet med skal 2 spsk. havtornsaft
2 æggehvider
125 g flormelis
Ganske lidt tørret chili eller lakrids
SÅDAN GØR DU:
Fjern frakken på majsene, og kom dem i en varm ovn eller grill i 15 minutter. De skal tage farve og blive lidt sorte.
Bland cremefraiche sammen med limesaft, havtornsaft og kokos.
Rist og hak mandlerne.
Pisk en marengs af ægge- hvider og flormelis. Pisk læn- ge, og tilsæt til sidst chili eller lakrids. Sprøjt marengsen på majskolberne i små toppe, og brænd den af med en gasbrænder, så den bliver lidt gylden.
Så anrettes der. Kom en flot klat creme på tallerknen, og træk en ske igennem. Lune majs på siden, og drys med mandler og lidt frisk limeskal. Det er nyt og lækkert.
HOLMS VANDBAKKELSER
De er sprøde, når de lykkes – og de kaldes eclairs, når det skal være fint. Elsker i øvrigt det ord. Jeg burde hedde Eclair, i hvert fald til mellemnavn. Claus E. Holm. Bum.
Opskriften opstod en af de dage, hvor jeg glemte at lave dessert og havde købt for mange majs. Kender du det? Ikke noget problem – vupti, så er der dessert.
DET SKAL DU BRUGE:
250 g smør
1⁄2 l kogende vand 250 g mel
6-8 æg
SÅDAN GØR DU:
Bring smør og vand i kog, og kom melet i, mens du pisker. Tilsæt æggene et ad gangen. Kom dejen i en sprøjtepose, og sprøjt lange kager.
Bag kagerne i ovnen ved 200 grader, til de er gyldne og sprøde. Ikke åbne ovnen, vel da?
DET SKAL DU BRUGE TIL KAFFECREME:
100 g kaffebønner
1⁄2 l fløde
300 g hvid chokolade
SÅDAN GØR DU:
Kog kaffebønnerne med flø- den, og sigt fløden over den hakkede hvide chokolade, så den smelter. Pisk den kold.
ANRETNING:
Solbær
2 spsk. kakaonips
Fyld de dejlige eclairs, som lige flækkes – med solbær og creme og så top på og kakao- nips allerøverst.
Du kan lige lave en glasur med kold kaffe, flormelis og lidt kakao. Ja tak.
HOLMS DESSERTER – SØDT OG SIMPELT
Jeg har bedt den bedste om at skrive et for- ord, altså Holm selv. Det måtte det være, for ingen andre havde set denne bog komme fra min hånd. Holms søde sager er nemlig ikke kendt af ret mange. Jeg spurgte den gode Holm, altså mig selv: Vil du lave en bog om desserter og søde sager? Hvad tror du selv, lød svaret. Og dét svar hang i luften i mange år.
Det er nemlig det salte køkken, der har været min profession i mange år og har bragt mig spændende og store oplevelser i både ind- og udland. Men desserterne og det søde – det er de sidste mange år mest foregået halv- hemmeligt i mit lille hjem i det sydfynske. Jeg er jo ikke Blomsterberg eller Gert Sørensen,
den største konditor, der har været. Næ du, jeg er Holm. Men Holm kan noget med kager og søde sager på sin egen måde. Jeg er til det rustikke og det smagsfulde, det behøver ikke nødvendigvis ligne et kunstværk ved første øjekast. Det skal det først være, når du sætter tænderne i det – hvis alt klapper.
Så nu skulle det være – og det er det blevet med den bog, du sidder med i hånden, kære læser. Det er opskrifter, jeg har samlet sam- men i min lange tid i mine små mapper. Fra 1987, hvor jeg første gang stod i et køkken og skulle lave kage, til den dag, jeg stod som dessertchef i nogle måneder på et fint hotel
i Danmark og tænkte: Hvad fanden laver du her, Holm? – Og så til i dag. Altså knap 32 år.
Mine opskrifter er til dig, som tør og vil, som elsker at fejle og skabe og tænker som Holm. Vi prøver nemlig. Vi tør godt, ikke? For man skal turde for at få smagen frem. Smag er ma- gisk og forførende, smag er alle steder, nogle gange for meget, andre gange for lidt. Men smag på alt, og alt smager på dig. Det sure, det søde, det salte, det bitre – det er som sel- ve livet og årstiderne. Man skal smage på det hele, og denne gang står det søde først for.
Det er en bog, der er blevet til i garagen i Aarhus hos min gode ven David Bering, og kun med ham (og hans kamera) og med hjælp fra min alt for søde kone Anne. Det er de desserter, jeg har lavet blandt andet til konge- huset, kendte og ukendte – men mest og vig- tigst af alt – til Anne. Hun er min sukkerknald med brændt marengs på toppen.
Jeg håber på, at jeg og min søde bog kom- mer til at blive brugt og elsket af dig og dine gæster, så bogen også bliver din. Den må gerne få fedtstænk og pletter, kakaostøv og smørhjørner. Du må skrive i den, som du vil – og til mig, som du lyster.
Måske ses vi i Den Store Bagedyst eller Suk- kertoppen.
Tak for ordet! Bum.
Claus Holm
PS. Alt det bedste i din retning, når du finder sukker og smør frem. Og husk: Dem, som ikke fejler, laver aldrig en skid.
PPS. Når Holm kan, så kan du også. Men et godt råd: Hav det hele klar, når du skal lave dessert. Rengjorte redskaber, gryder, potter, skåle – alt sat op, og så går vi i gang. Hvis du skal rende rundt som en anden Thorkild i dit køkken undervejs, kan du ikke engang bage en sandkage. Det har jeg lært. På den hårde måde.