KAN HOLM – KAN DU

Min historie, din historie, vores historie.

Skab din egen historie- hver dag er en ny historie- ny dag- nye gæster- nye retter- din historie starter der hvor du bestemmer

Her kommer min- alle elsker en god historie- de elsker at høre til – elsker at blive genkendt og kende dig og for at kunne det- skal du skabe din egen historie ved at være dig – at være ægte og være ærlige

Vær aldrig bange- lyv ikke- se livet i øjnene – smil og vær glad- det er så få der er det- vi er sammen om et genskabe lysten til det skønne smil og det gode måltid

Holms historie

Der var engang en lille jysk dreng der blev født i vejle med mor der arbejdede på en tyggegummi fabrik og en far der arbejdede på et spinderri om natten

Der var 4 drenge i alt og jeg var den største- blev født 1970 i en lykkelig familie – med masser af kærlighed- og måltidet – hvor. Man satte sig ved et bord med voksdug – og Far fik først og måtte tage 2 frikadeller og vi fik en hver og så spiste man kartofler og grøntager for resten- men vi var glade og mætte, sagde tak for mad og tog af bordet og ordnede opvasken..

Holm fars dør da han er 10 år gammel- et tab han aldrig kom over- min far er i mit hjerte og sind- det ændrede den lille familie- de flyttede fra det trygge hjem – med en have fyldt med frugt træer og en skov hvor der gemte sig trolde og søde væsner.-)

Da vi havde flyttet rundt en del år- besluttede jeg mig for at skride- 15 år- så mig ikke tilbage i 15 år- jeg kom i kokkelærer i Holstebro- var Piccolo ved siden af- jeg ville noget

Den lille tynde Holm mødte Poul min sande franske helt- en slags claus meyer han havde sin egen cafe- her lærte jeg at lave løgsuppe- tærter og mayo-lærte at gøre rent og rydde op- tilfredshed i at køkkenet og maden altid var pivskarp- at tale med gæsterne på en afslappet måde- at være mig og ingen andre

At se deres glæde i øjnene når de spiste den mad jeg havde lavet- jeg var i himlen og de kom igen og igen, ned på cafeen- jeg var i lære to steder- i det lille cafekøkken i skive og så det store i holstebro.

Poul blev mit holde punkt i livet – indtil han skulle herfra

Men begge steder skabte vi- vi havde respekt for hinanden- smagte på alt og ydede den største service af alle- vi var the shit

At komme i uniformen om det var kokke dresset eller de sorte bukser med den hvide tshirt- så var vi noget- vi var en del af noget – sammen om bedre mad allerede den gang og ja gu fejlede vi og faldt- men så hjalp vi hinanden op at stå igen

Men med et rent køkken- gode systemer – så kunne vi kører et ryk som ingen andre- når travlheden træder ind- pulsen stiger- sveden sprøjter og der bliver råbt bestillinger og du siger ja tak- det åbne køkken- gæsten mærker energi og kan se dit smil – vi smiler og smager og værsgo service til bord 4

Man blinker med øjet og siger til gæsten- i kommer mange i dag- det er fedt- der går lige et sek-gæsten nikker og siger det er cool vi når det nok- se så er der connect- den skaber du selv ved at være åben ved at kunne rumme- ved at kunne turde at sige det vi tænker.

Vi har alle sammen brug for  helte…

Da jeg gik på cafe florentine i 85 – var jeg 15 år gammel- passede ikke ind nogen steder.

Blev mobbet i skolen – synes sgu verden var træls

Men i køkkenet- skete der noget magisk- jeg fik sorte levis bukser og hvide tshirt med levis på ( den var vigtig )

Jeg blev en del af et hold- jeg blev stolt og jeg fik lov til at tage min uniform på i skolen- alt ændrede sig- Jeg var noget,jeg var pony i et køkkenet, jeg nød det mere end noget andet- min rejse var begyndt- intet andet end at lave mad betød noget… jeg levede

I dag mangler vi elever alle steder kok bager og slagter- hele vejen rundt

Alle sidder på deres skoler og tænker – hvordan fanden gør vi- nogen holder indlæg og foredrag om at kokke har lavstatus- vil du holde op

Vi finder alle det vi kan og har lyst til at lave og lyst er det vigtig – vi skal genskabe lysten til at komme ind i disse fantastiske verdner, om du vælger at blive kok bager slagter- tømmer -mure- så handler det om at skabe og give oplevelsen videre

Vi skal være stolte og fortælle historien om at være sammen- om at skabe- om at bære uniform – og her er vi fra tv kokke verden med til at smide uniformen- den er smuk det er en skovmands skjorte også-vi skal huske de gamle dyder, jeg tog min uniform på i går- det føltes godt

Hvordan skal de unge vælge – når de voksne skændes over maden- veganer- økologi- bæredygtig- kød spiser- sundmad- usundmad insekter

Lad os nu lige stoppe op- lad os vælge selv- ikke dømme men rumme, skabe smag og så skal resten nok komme når man forstår og smager, men det må være ens nysgerrighed der viser vejen til valget i livet

Holm strøg til tops med stjerne restaurant- rejste til Cairo- Zurich og mange andre lande kom hjem og skabte en Restaurant med sin smukke kone som altid holdte ham i hånden- vores sted skulle være det bedste i DK vi fik hurtig 2 stjerner og jeg gik fra glad dreng til psykopat – intet var godt nok

Råbte hele tiden- af alle knuste elever- knuste gæster – knuste min kone- mit liv – min kærlighed- en dag var restauranten tom- anne var væk og der sad jeg… man skal aldrig råbe og skrige af hinanden- jeg kommer til det i dag men ikke så tit- så siger jeg undskyld

Alene er vi- men sammen kan ingen slå os- husk vi har alle sammen ret til at være her og vi har alle noget der kan bidrages med til maskinrummet til,hjertet

Sig fra – vær tro mod dig selv og dine kollegaer som er hos dig- hjælp hinanden – svigt ikke-

Tit har jeg stået syg og med feber i køkkenet- men jeg kom og det skabte respekt- og en dag havde jeg brug for den – så fortjen den – de bedste er hold spillere og Holm har lært at være en holdspiller

Tiden gik jeg blev voksen- lavede mad til kongehuset- gik konkurs- kom op igen- faldt om – fordi jeg ville alt og mange timer- det kræves der- men så længe man er glad for det man laver så går det-

Holm begyndte på en ny sti ville lave tv komme ud til folket med budskabet om den gode smag- at alle har ret til god mad og det ene ikke udelukker det andet- smask døren blev lukket til det fine kokkeselskab

Jeg havde valgt tv og coop- men det var det rigtig valg- se i dag- alt skinner og alt lykkes fordi jeg tror på det

Man skal have lidt at tro på- jeg tror på kærlighed- jeg tror på dig – jeg er ligeglad med om du er kok bager eller smed- eller bare en glad pige eller dreng der elsker mad- ved noget om mad er mad eller bare vil bringe lidt glæde i en af de mange hverdage vi har

Holms rejse stoppede en dag da universet lukkede- gik konkurs- jeg lærte at det man sender ud også kommer retur- siden den dag blev jeg folkets kok – møder folk hvor de er med -kække bemærkninger og med ord der kommer ud af min mund som ikke er velovejet men ærlige

Det jeg lærte på min rejse er at mad er meget og faktisk alt- maden kan meget mere end man tror- måltidet samler og derfor skal vi gøre os umage

Som mennesker er vi bedst når vi er os selv- det skal du også være- – vi skal ind i tankerne og ned i hjertet der hvor det er bedst at være

Hvis du bruger hjertet og tør vise det er du på rette spor- smil være åben- rumme folket også de sure der kommer forbi – vi kvæler dem med kærlighed

Holm blev gift- med sin elskede kone- 30 år har vi sammen- der blev købt et lille bitte fint hus på sydfyn – et dejligt sted et sted med små hemmelige rum og et rum med mere end 2000 kogebøger- en smuk kone der også er kok- vi har rejst verden rundt og rummer verden og alle de skønne smage

Det blev aldrig til børn men til en står dejlig bamse hund der hedder Carlo og er en berner sennen og den skønne små skøre kat GEO

Livet er godt og i dag er Holm skaber af 25 kogebøger- masser af potter og pander- krydderier-og er en del af coop familien- laver masser af Tv – altid noget med mad og kærlighed og med på Tv2 siden 2002 Go morgen Danmark

Se det var min historie kort fortalt- noget er med andet er ikke med- men nu kender du mig- og måske får du lyst til mere

Jeg er et mennesker der kæmper med ligesom meget som dig – er jeg god nok er det godt nok ? kan de li mig- men også ham der elsker sit køkken- elsker at hjælpe og skabe mest at tiden glad- men bliver tosset hvis ikke jeg mærke kærligheden-

Lige gyldighed skal skides ud og væk- jeg vil mærke dig både på de gode og dårlige dage- vær ærlig om det – så kommer vi langt sammen

Vi skal ændre danskernes billedet af mad- vores mad er ægte- og det er du også- det ene udelukker ikke det andet

Så Holms manifest

# Vær dig selv

# vær ærlig

# smag på maden- er den ikke der hvor den skal være – så smag til

# Hvis Holm kan – kan du

# smid masken

# Gør dig umage

# lad folk lære dig at kende- så bliver hverdagen bedre

# skabe lyst til dig og livet

# Læs min historie- skab din

# størst er kærligheden

# du er elsket-vær tilfres

# smag på livet og livet smager på dig