Helen og Holms
– Familiemad – Tag børnene med i køkkenet
Derfor skal dit barn være med til at lave mad
Der er ingen tvivl om, at når dit barn er med i køkkenet, så tager madlavningen længere tid, det hele roder mere, så det kræver ekstra oprydning og rengøring – og så kan det også godt være lidt stressende …
Hvorfor overhovedet tage børnene med i køkkenet?
Det er der masser af gode grunde til.
BLIV INSPIRERET LIGE HER
Grød – Grundopskrift
DET SKAL DU BRUGE:
1 dl økologiske, fin- eller grovvalsede havregryn (hvad I foretrækker)
2 dl vand
10 hakkede mandler
10 tørrede tranebær eller jordbær (eller friske bær, når det er bærsæson)
SÅDAN GØR DU:
Kog havregryn op med vand, og juster, til konsistensen er passende. Hæld grøden op i en skål, og top med hakkede mandler samt tørrede tranebær eller jordbær.
TIP: Prøv at drysse lidt kardemomme i grøden.
TIP: Hvis du gerne vil sikre dit barn lidt ekstra kalorier, kalk eller måske gerne vil give grøden en lidt rundere smag, kan den også laves med mælk eller måske vand og 1/2 mælk.
Morgenburger
DET SKAL DU BRUGE:
12 Boller
500 g havregryn
5 hele æg
500 g hytteost
2 spsk. bagepulver
1 -2 tsk. salt
1 revet æble
1 revet gulerod
1 håndfuld solsikkekerner (eller 2-3 børnehåndfulde)
Fyld
2 æg
4 små tomater
1/2 squash
Citronsaft
2 salatblade
SÅDAN GØR DU:
Bland alle ingredienserne til en let klistret masse.
Form 12 flade boller, og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Bag burgerbollerne i en forvarmet ovn i 12-15 minutter ved 220 grader.
Lad bollerne køle af, før de flækkes.
Slå æggene ud, og steg dem på begge sider på en varm pande.
Flæk tomaterne, og skær squashen i strimler, som vendes med citron.
Kom salat på bunden af en bolle, derefter strimler af squash, stegt æg, tomat, og top igen med squash.
Slut af med den halve bolle som låg.
TIP: Der kan tils ttes bacon, skinke eller ost – I bestemmer.
Glæde ved mad, giver glæde ved at spise
Stort set alle børn er på et tidspunkt det, man kan kalde selektivt spisende. Den ene dag spiser de lystigt løs af kød eller pastaskruer, den næste dag vil de overhovedet ikke røre ved det eller smage på det. Og grøntsager kan i perioder være fuldstændig no- go. Det er helt naturligt og hænger sammen med den store udvikling, som dit barn går igennem – og fra
ca. halvandetårsalderen og frem vil dit barn naturligt vise mere og mere selvstændighed og egen vilje. Dit barn vil have en lyst til at gøre ting selv, en lyst til at styre ting mere og
mere selv, og dit barn vil også have en nysgerrighed på verden og en lyst til at finde ud af, hvordan verden fungerer og hænger sammen.
Denne udvikling påvirker ofte tiden ved middagsbordet, og i mange familier opstår der konflikter. Det er svært, når barnet tydeligt erklærer: ”Det kan jeg ikke lide!”, især når du ved, at dit barn ikke har smagt på maden og ikke ved, hvad det er, det siger nej til. Ligesom det er svært, når dit barn afviser maden, rejser sig fra bordet og hellere vil lege eller se tv. Du ved jo som forælder godt, hvor vigtigt det er, at dit barn spiser. Du ved, at indtaget af mad har betydning for dit barns overskud, energiniveau, søvn og udvikling generelt.
At lave mad sammen med dit barn kan dog hjælpe med til at gøre spisetiden til noget hyggeligt og dejligt. Noget, I som familie kan være sammen om. Hvis I laver mad sammen, kan du anerkende dit barns selvstændighedstrang, dit barns lyst til at prøve selv, kunne selv, og du kan samtidig udnytte dit barns nysgerrighed. At lave mad sammen gør måltiderne til noget positivt.
Det giver mulighed for, at dit barns naturlige nysgerrighed kan tage over, hvilket gør dit barn modigt nok til at smage nye ting, prøve lidt forsigtigt og finde ud af, at det faktisk smager okay. Dit barn får på en naturlig måde positive erfaringer med mad og glæde ved at spise. Erfaringer, som ikke kun er til glæde og gavn, når man er lille, men som følger barnet resten af livet.