STREET FOOD MED DANSKE RØDDER
Jeg er kok. Min kone, Anne,
er kok. Vi elsker det. Vi er tossede med alt, hvad der handler om mad, både herhjemme og ude i verden. Vi rejser rundt derude, i verden, vi snuser og spiser og nyder mangfoldigheden – og tager de mange indtryk
med hjem og blander dem i egne gryder.
Det er det, vi byder på i denne bog, for street food må gerne være eksotisk og spændende, men det skal samtidig vise, hvor du kommer fra. Jeg tror faktisk, det er hele hemmeligheden
bag den succes, street food oplever i disse år, særligt her i Danmark, hvor street food- markeder åbner til højre og venstre. Det er autentisk, og det er til at gå til – uden fine fornemmelser.
Anne og jeg har arbejdet rundt omkring i verden, og som jeg husker det, så vi den første juicebar på hjul i Kairo i 1992. Det var en gammel, sød egypter, der solgte friskpresset juice af de sødeste appelsiner. Det var
gadekøkken til de lokale. Der var også bagte, grillede majs og søde kartofler. Fantastisk duft. Jeg var 22 år, og Egypten var det første land uden for Danmark,
jeg nogensinde havde besøgt. Anne var 25 og havde set det meste af verden. Dér startede vores rejse sammen, og allerede dér startede vores store begejstring for street food.
Alt i vores liv handler om mad. Vi bruger mange penge på at besøge restauranter, og når vi er af sted ude i verden, finder vi ét fint og dyrt sted med en stjerne eller to. Men så står den ellers på street food og dump in-steder resten af turen. Det er det, rejsen handler mest om for os.
Når man siger gadekøkken, kommer det i mange varianter i dag.
Men det startede i lande som Thailand og Indien og på Cebu. Der havde folk sjældent råd til et rigtigt køkken i eget hjem. Derfor gik man på gaden og fik maden i små poser og med brød til. Det var folkeretter.
Street food er ikke bare den gode og autentiske smag. Det
er også et ægte møde mellem mennesker. Når du spiser på gaden, møder du folk og lærer dem at kende. Du lærer landet at kende og ikke mindst at forstå det. Se, det er en madrejse, der vil noget. Har du tænkt over, hvordan folk udefra møder vores land, når det gælder mad?
De mange super fede restauranter, vi har, har stjerner og ligger i toppen af verdens bedste restauranter. Men fortæller de hele historien om, hvem vi er som danskere? Er det tang, søpølsepenis og myrer? Måske – måske ikke. Hvad er det danske gadekøkken? Hvad er vores folkekøkken?
Mit bud er retter som skærtorsdagskål og ruskomsnusk. To gamle retter, der siger lidt om os, landet her og vores historie. Saltet flæsk, byg, kål, løg og gulerødder. Det siger noget om os – de havde sgu fat i noget dengang. Det var bondekost uden mange dikkedarer. Vi havde ikke meget at gøre med, men
det var det, vi havde, og det var det, vi blev gode til at tilberede. De retter vil jeg gerne give et nyt skud i min variant af street food. Det er den, jeg synes, madrejsende her i landet også skal møde. Og så må de da gerne også tage sig et skud levende myrer for min skyld, bevares.
Opskrifterne her i bogen er altså mit bud på et dansk folkekøkken med respekt for vores historie og traditioner, men også med lyst til leg og fornyelse inspireret af street food fra den store verden. Alle retter er lavet som fingermad, snacks, mellemmåltid på farten, men jeg giver også tips og tricks til, hvordan du nemt gør det til familiens hovedmåltid i hverdagen.